PUMPkin and Pcovery pave the way for research in new heart medicine

The Danish specialized newspaper The Engineer ("Ingeniøren") describes the important findings of the new Nature publication by PUMPkin and Pcovery. Results show that it is the interaction between two proteins that controls the heart beat, and this could lead to new possibilities for focussed research in heart medicine. (Article only in Danish)

2013.03.06 | Karen Bech

Danske forskere finder samspillet mellem to proteiner, der styrer hjertets slag, og åbner dermed for målrettet forskning i ny hjertemedicin

Af Jens Ramskov 6. mar 2013 kl. 14.09

To proteiner er helt afgørende for at regulere muskelafslapningen efter en sammentrækning i både muskler og hjerte.

Forskere ved firmaet Pcovery og Aarhus Universitet har nu vist, hvordan de to proteiner samarbejder, og det giver mulighed for at forske i nye lægemidler, der kan styrke hjertets muskelaktivitet og dermed behandle hjertesygdomme.

Proteinet calcium ATPasen er med til at opretholde den rette calciumbalance i cellerne. Det sker i samarbejde med et protein kaldet sarcolipin.

Er der ikke den rette ligevægt mellem de to proteiner, kan det føre til hjertesvigt eller dårlig blodtransport i kroppen.

Anne-Marie Lund Winter er erhvervspostdoc og tilknyttet virksomheden Pcovery og Center for Membrane Pumps in Cells and Disease, som er et grundforskningscenter ved Aarhus Universitet. Pcovery er en spin-off-virksomhed fra forskningscenteret.

Gennem sin forskning er det lykkedes Anne-Marie Lund Winter ikke alene at se strukturerne for proteinerne, men også hvordan de vekselvirker med hinanden, herunder hvordan sarcolipin helt præcist regulerer calcium ATPasens optag af calcium.

Forskningsresultatet er offentliggjort online af det anerkendte videnskabelige tidsskrift Nature.

Erhverspostdoc-ordningen støttes af Højteknologifonden. Fondens direktør Carsten Orth Gaarn-Larsen er begejstret for det nye forskningsresultat:

»Det er glædeligt at se et samarbejde mellem Pcovery og Aarhus Universitet skabe et så markant grundforskningsmæssigt gennembrud. Næste skridt bliver at undersøge, om der kan identificeres et nyt molekyle, der kan modulere calcium ATPase-aktiviteten og dermed hjælpe patienter med svagt hjerte,« siger han.

Læs artiklen på Ingeniørens hjemmeside

Link til publicationen "The sarcolipin-bound calcium pump stabilizes calcium sites exposed to the cytoplasm"

Forfattere:
Anne-Marie L. Winther, Maike Bublitz, Jesper L. Karlsen, Jesper V. Møller, John B. Hansen, Poul Nissen & Morten J. Buch-Pedersen

Research news